Het meten van je lichaamstemperatuur is iets wat de meeste mensen niet dagelijks doen. Toch heeft iedereen dit al wel eens moeten doen en dan is het fijn als het snel en makkelijk gedaan is. De oorthermometer zorgt voor een snel en nauwkeurig resultaat en is overal te gebruiken. Het meten gebeurd erg hygiënisch en geen enkel kledingstuk hoef je ervoor uit te trekken. Een perfect product om snel en makkelijk te achterhalen wat je lichaamstemperatuur is.
Een thermometer is een apparaat dat je kunt gebruiken om de lichaamstemperatuur te meten. Dat is belangrijk om bijvoorbeeld te achterhalen of je koorts hebt. Bij koorts is er vaak iets aan de hand in je lichaam, zoals een griep of een ontsteking.
De oorthermometer is een specifiek soort apparaat om die temperaturen mee te meten. Het is een manier om je lichaamstemperatuur bij te houden via het oor. Je kunt dit apparaat – met een opzetstukje – in het oor steken. Op dat moment gaat een sensor aanvoelen of je koorts hebt en kun je dit aflezen van een schermpje op het apparaat, of zelfs via een app op je smartphone.
Waarom een oorthermometer gebruiken?
Het snel kunnen meten van iemands lichaamstemperatuur kan erg handig zijn om vast te stellen of iemand bijvoorbeeld koorts heeft. Meestal voel je dit al wel aan het lichaam zelf, maar met het meten van de exacte lichaamstemperatuur kan je gemakkelijk vast stellen of het gaat om een hoge of lage koorts. Maar hoe doe je dit dan?
Het opmeten van je temperatuur kan op verschillende manieren. Zo zijn er thermometers die via het voorhoofd kunnen meten of via de oksel. Ook heb je orale en rectale thermometers.
Van deze verschillende manieren om lichaamstemperatuur te meten is het meten via de oor één de meest hygiënische, nauwkeurigste en gemakkelijkste manier. Met meten van de lichaamstemperatuur via het voorhoofd gebeurd aan de hand van een infraroodsensor, wat natuurlijk erg makkelijk en comfortabel is. Deze methode is echter een stuk minder nauwkeurig dan het meten via de mond, het oor of de anus. Ook het meten via de oksel is minder nauwkeurig dan de net genoemde methoden. Het meten via de mond is daarentegen wel weer nauwkeuriger. Hierbij moet alleen wel gelet worden op dat de thermometer lang genoeg onder de tong blijft, soms tot wel 2 minuten, en dat er een half uur voor de meting niks meer is gegeten of gedronken. Deze meting vereist dus wel wat aandacht.
De meest betrouwbare meting die via de anus. Hier meet je gelijk de inwendige temperatuur en zo krijg je een erg accurate waarde. Uiteraard is deze meting wel wat oncomfortabel en kan niet overal gedaan worden.
De temperatuurmeting met een oorthermometer is daarentegen makkelijk en nauwkeurig en je hoeft geen rekening te houden met andere factoren zoals wat je hebt gegeten het afgelopen half uur.
Hoe werkt een oorthermometer?
Een oorthermometer is geschikt voor het hele gezin wat deze thermometer ideaal maakt in het gebruik. De meeste oorthermometers meten aan de hand van een infraroodsensor. Door het apparaat in het oor te steken meet de sensor de warmte van het trommelvlies. Dit wordt vervolgens omgezet in een digitale waarde die af te lezen is op het display.
Er zijn ook thermometers die meerdere metingen achter elkaar maken om een nog betrouwbaardere waarde te geven. Wanneer de meting klaar is, hoor je een signaaltje en komt de temperatuur tevoorschijn. Een erg praktische en snelle manier van meten dus.
Om er zeker van te zijn dat je een goede meting uitvoert is het belangrijk dat de sensor echt op het trommelvlies staat gericht. Bij een baby lukt dit het beste door het voorzichtig een stukje naar achter trekken van de oorschelp. Bij ouderen kinderen en volwassenen is het aan te raden het oor een stukje naar achter en omhoog te trekken voor de beste meting. Op deze manier is de gehoorgang zo recht mogelijk en het trommelvlies in beeld voor de sensor.
Na het gebruik van de oorthermometer moet je deze voor even schoonmaken. Veel modellen komen ook met vervangbare kapjes. Dan hoef je alleen even het kapje te vervangen voor een schone.
Welke functies zitten er op het apparaat?
De oorthermometer kan verkregen worden met verschillende functies. Zo kan je ervoor kiezen om een model aan te schaffen met geluidssignaal bij het einde van de meting. Op deze manier weet je precies wanneer je klaar bent en de temperatuur kunt afmeten. Voor het gebruik van de thermometer bij een slapende baby is dit geluidssignaal wellicht wat minder praktisch. Gelukkig is hier al voor je aan gedacht en zijn er ook modellen die met een lichtsignaal aangeven dat de meting is voltooid.
Vaak wil je doormiddel van de thermometer bepalen of iemand koorts heeft en dus zijn er modellen die dit precies voor je aangeven. Het koortsalarm is een functie die een seintje geeft wanneer de temperatuur boven de 37,5 graad komt. Bij een lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden spreken we van koorts.
Er zijn thermometers die naast het meten van lichaamstemperatuur ook de temperatuur van vloeistoffen en omgevingen kunnen meten. Handig als je bijvoorbeeld wilt kijken hoe warm de melk is voor je baby.
Ook zijn er modellen die zowel via het oor als via het voorhoofd kunne meten doormiddel van de infrarood sensor. Dit is erg praktisch voor als je zowel snelle metingen wilt doen, die wellicht wat minder nauwkeurig zijn, als nauwkeurigere metingen.
Er zijn zelfs modellen te verkrijgen die gekoppeld kunnen worden aan een mobiele app. Zo kan je bijvoorbeeld een grafiek maken van de temperaturen van je baby en bijhouden hoe deze verlopen. Dit kan je dan gemakkelijk delen met je huisarts.
Aandachtspunten bij de aankoop
Bij het aanschaffen van de oorthermometer is het als eerst belangrijk om jezelf af te vragen voor wie je deze aanschaft. Zoals al eerder gezegd kan de thermometer voor iedereen in het gezin gebruikt worden, maar toch heeft elk model zo zijn eigen specialiteit.
Het voornaamste verschil zit hem in de thermometers voor baby’s tot 6 maanden en kinderen/volwassenen vanaf 6 maanden. Bij baby’s onder de 6 maanden is het namelijk af te raden om de temperatuur via het oor te meten. Door de nog smalle gehoorgang kan de sensor niet goed bij het trommelvlies en zal het meting minder nauwkeurig zijn. Bij kinderen vanaf 6 maanden en volwassenen is deze thermometer juist een hele goede optie.
Verder kan je naar eigen wens de verschillende opties per model bepalen. Zo heb je altijd een product dat voldoet aan jouw eisen.
Voor de thermometers die ook de gegevens opslaan is het handig om vooraf te bepalen voor hoeveel personen je de oorthermometer gaat gebruiken. Zo kan je een model kiezen die hiervoor het geschikte aantal geheugenplaatsen heeft.
Als laatst kan uiteraard ook nog gekozen worden voor verschillende merken en prijsklassen. Wederom is dit weer geheel naar eigen wens en zijn hier voldoende keuzes in!
Eindconclusie:
De oorthermometer geeft een snelle en hygiënische manier om lichaamstemperaturen op te meten. De thermometer meet via een infraroodsensor de warmte van het trommelvlies en valt hiermee onder een erg betrouwbare methode van meten. De thermometer is te verkrijgen met verschillende functies zoals een koortsalarm en geluidssignalen bij het einde van het meten. Na het meten wordt de temperatuur op het display weergeven en een eventuele melding gegeven wanneer deze boven de 37,5 graad komt. De thermometer is te gebruiken voor kinderen vanaf 6 maanden en volwassenen. Voor baby’s tot 6 maanden is deze methode minder of helemaal niet geschikt. De thermometer is te verkrijgen in verschillende modellen met ruime keuzes aan extra’s. Het juiste model voor jou zit er dus zonder twijfel bij!