Waarom een partytent kopen
Je denkt nu wellicht: waarom zou ik een partytent kopen? Je kunt immers ook het feest naar binnen plaatsen. En dat klopt. Althans, als je die mogelijkheid hebt. En dat is niet altijd het geval. Misschien heb je binnen helemaal niet genoeg ruimte voor alle mensen die erbuiten staan. Of misschien is dit evenement in een park of bos en is binnen schuilen geen optie. In die gevallen is de partytent je redding. De partytent heeft vele voordelen die je hier kunt bestuderen.
Voordelen van een partytent
De Nederlandse zomers zijn onvoorspelbaar. Het kan weken achtereen hartstikke warm zijn maar het kan ook in een fractie van een seconde ineens keihard regenen. Het is dan niet fijn als iedereen doorweekt raakt. Bovendien weten wij als Nederlanders natuurlijk als de beste dat een druppeltje regen niet betekent dat het te koud is om buiten te blijven. Als je het feest dus lekker door wil laten gaan ook al begint het een beetje druppelen dan heb je echt iets aan een partytent.
Een partytent is bovendien een ruimtelijke oplossing. Dat wil zeggen: je kunt er ook meer ruimte mee creëren aan een binnenruimte vast. Zo zorg je voor een soort overdekt terras bij je feest of bruiloft. De partytent kan vaak met haringen bevestigd worden aan de grond en is dus ook prima op te zetten in slecht weer.
Verschillende soorten partytenten
Nu je weet waar en wanneer je een partytent kunt gebruiken is het nog de vraag welke soort je nodig hebt. Er zijn namelijk best veel verschillende soorten. Hier lees je meer over welke soorten er zijn en welke jij nodig hebt.
Maten
Allereerst verschillen partytenten behoorlijk in afmetingen. De meest gangbare maat is 3×3 omdat dit goed past op veel plekken en bovendien niet al te snel wind grijpt. Het is daarnaast ook een maat die goed is op te zetten als je alleen of met maar twee personen bent. Het feit dat het een betaalbare optie is speelt natuurlijk ook mee. Maar er zijn genoeg andere maten als je drie meter te klein vindt. Partytenten kunnen – zoals je misschien wel weet van festivals – tot tientallen meters lang zijn. Voor de consument gaan ze vaak tot een afmeting van ongeveer zes bij vier meter. Dit kan nog afwijken afhankelijk van waar je de partytent koopt.
Wanden en vorm
Daarnaast verschillen partytenten sterk in vorm. De meest voorkomende is de partytent zonder wanden. Dit is in feite alleen een dak dat op palen staat. Dit noemen we een paviljoen. Die palen zijn soms wel voorzien van enige decoratie die het geheel een mooi afgeronde vorm geeft. Maar er zijn ook partytenten met een of meerdere zijwanden. Deze tenten zijn handig als je echt de warmte in de tent wil houden. Let wel op dat een tent met vier zijwanden in de zomer ontzettend heet kan worden. Je kunt er aan de andere kant wel goed een draagbare airco neerzetten. Door de vier wanden blijft de kou goed binnen. Een verwarming of haardvuur is absoluut af te raden onder een partytent.
De partytenten met zijwanden zijn bovendien soms voorzien van ramen. Dit is wel aan te raden, niet alleen omdat het er mooier uitziet. Het is bovendien een makkelijke manier om toch wat lucht binnen te laten en te zorgen dat de partytent ruimer oogt.
Sommige partytenten hebben zijwanden die gemaakt zijn van klamboe materiaal. Dat is niet alleen praktisch voor die hete zomerdagen dat de muggen overal zijn. Het is ook prettig omdat je goed naar buiten kunt kijken en er genoeg frisse lucht binnenkomt. Deze klamboes zijn in sommige modellen vervangen door gordijnen.
Wil je een partytent die slechts deels afgesloten is? Dat kan ook. Sommige tenten hebben maar een of twee zijden die zijn afgesloten. Dat staat heel leuk in de hoek van een tuin of terras. En toch krijg je genoeg frisse lucht en uitzicht omdat er wanden ontbreken.
Materiaal
Net als bij elk ander product zijn er natuurlijk bij de partytenten ook verschil in materiaal. Allereerst zijn er verschillende materialen als het gaat om het frame. Aluminium wordt vaak ingezet maar ook staal, metaal en PVC is geregeld te vinden. Het ene materiaal is steviger dan het andere. Het hangt ook af van hoe je de tent vast wil zetten en hoe belangrijk duurzaamheid voor jou is.
Daarnaast is er natuurlijk verschil in het materiaal van het doek. Het dak en de eventuele wanden van de tent zijn vaak gemaakt van een soort stof, soms met een coating van PVC. Dit doek heeft invloed op de uitstraling maar ook de duurzaamheid van de partytent. Een waterbestendige partytent is in ons land in ieder geval aan te raden. Ook zijn er tenten gemaakt van UV-werend materiaal. Deze verkleuren niet snel door de zon en worden ook niet onnodig warm.
Hier moet je op letten bij de aankoop van een partytent
Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt in het soort partytent dan zijn er nog een aantal valkuilen die wil omzeilen. Allereerst is het goed om te realiseren dat je een partytent vrijwel nooit in je eentje op kunt zetten. Zorg dus altijd dat er tenminste één iemand in de buurt is om je te helpen.
De tweede valkuil is de versteviging. Je kunt een tent vaak vastzetten aan de grond in het geval van sterke wind. Maar hoe dat gebeurt, verschilt. Sommige tenten werken met haringen maar daar heb je natuurlijk niets aan als de tent op asfalt staat. Dan kun je beter kiezen voor een partytent met gewichtzak of vulbare voet, zoals bij een parasol.